Serowarskie Walentynki w Tusinku? Tym razem tak! Właśnie w dniach 13-15 lutego 2026 odbędzie się tam szkolenie z doktorem Markiem Szołtysikiem w temacie serów wysokodogrzewanych.

W trakcie szkolenia dowiecie sie o technologii produkcji serów wysokodogrzewanych, nauczycie się oznaczania pH metodą miareczkowania, usłyszycie o mozliwych problemach w serowarni i dojrzewalni oraz wiele innych, równie ważnych zagadnień. Okrasą szkolenia będzie panel z dr Katarzyną Korzeń na temat pairingu win i serów.

W Walentynki oddajcie SERce SERowarstwu! :)

UWAGA #1:
możecie przyjechać z drugą połówką ;)

Zobacz nasz bogaty harmonogram szkolenia:

  • - ​Cena trzydniowego szkolenia: 1990,00 zł.
  • - Członkowie Stowarzyszenia Serowarów Farmerskich i Zagrodowych - 1690,00 zł.
  • - Osoby towarzyszące (bez wstępu na zajęcia szkoleniowe w serowarni oraz wykłady, ale z dostępem do pozostałych punktów programu) - 790,00 zł.


UWAGA #2:

poza zgłoszeniem, ostatecznym wpisem na listę uczestników szkolenia jest wniesienie opłaty wg podanego cennika, na konto bankowe Stowarzyszenia: mBank, 72 1140 2004 0000 3902 8399 6584.
Z uwagi na ograniczoną liczbę miejsc - decyduje kolejność wpłat.


Nasza kadra szkoląca:

marek szoltysik

dr Marek Szołtysik

Technolog żywności, specjalista w obszarze systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwa żywności. Od ponad 20 lat związany z Katedrą Rozwoju Funkcjonalnych Produktów Żywnościowych Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Ekspert w zakresie wdrażania systemów dotyczących kształtowania bezpieczeństwa zdrowotnego żywności (ISO 22 000, TACCP, BRC, IFS, HACCP, GMP/GHP). Autor licznych patentów i wdrożeń. Od 2021 roku koordynator Centrum Biologii Stosowanej i Innowacyjnych Technologii Produkcji Żywności przy UPWr. Członek Krajowego Stowarzyszenia Mleczarzy, twórca szkoły serowarskiej w ramach Centrum Produktu Regionalnego UPWr.

katarzyna korzen

dr Katarzyna Korzeń

Dr nauk biologicznych, inż. Edukuje i doradza w ramach Akademii EnoRozwoju. Specjalizuje się w neuroenologii oraz polskim winie i łączeniu go z rodzimą kuchnią. Założycielka i redaktorka EnoPortalu – wirtualnej bazy wiedzy o polskim winiarstwie. Przewodnicząca Zarządu Polskiego Klastra Enoturystycznego. Prowadzi własną winnicę. Autorka książki "Polskie wino. Ludzie. Miejsca. Historie.".
Specjalność: polskie wino i winiarstwo, neuroenologia, fizjologia degustowania, chemia wina, szkolenia i konsultacje winiarskie.

jolanta lunitz

Jolanta Lunitz

Prezes Zarządu Stowarzyszenie Serowarów Farmerskich i Zagrodowych. Członek Krajowego Zespołu Konsultantów Branżowych ds. zawodów i kwalifikacji, w obszarze przetwórstwa mleczarskiego przy Ministerstwie Edukacji Narodowej.