III Wielkie SERwowanie: 17-19 września 2021, Wrocław, ul. Zwycięska 4, teren DODR

| 17.09.2021 | piątek | 09:30 | 10:00 | Rejestracja uczestników | ||
| 10:05 | 10:10 | Uroczyste otwarcie konferencji – Marek Tarnacki - dyrektor Dolnośląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego oraz Sylwester Wańczyk, prezes Stowarzyszenia Serowarów Farmerskich i Zagrodowych | ||||
| 10:10 | 10:55 | "Moja bawarska serowarnia - Barbara & Leonhard Neuner. | ||||
| 11:00 | 11:45 | "Wprowadzenie do serów miekkich" - Iff - Przemysław Rutkowski - technolog serowarstwa. | ||||
| 11:55 | 12:40 | "Rózne aspekty produkcji serów miękkich" - prof. dr hab. Antoni Pluta | ||||
| 12:45 | 13:20 | "Badania właścicielskie jakie powinny być wykonywane w serowarni" - lek. wet. Beata Lebiedzińska, Starszy Inspektor, Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Świdnicy | ||||
| 13:30 | 14:30 | OBIAD | ||||
| 14:30 | 15:15 | "Możliwości zastosowania Probiotyków w dojrzewalniach serów" - prof. Danuta Kruszewska, główny mikrobiolog Dolnośląskiego Centrum Mikroorganizmów | ||||
| 15:20 | 16:05 | "Rolnictwo bez pozostałości: rola probiotyków w dobrostanie zwierząt, zwiększaniu jakości mleka i uprawach polowych" - Michał Morelowski, szef szkoleń Dolnośląskiego Centrum Mikroorganizmów | ||||
| 16:10 | 16:55 | "Cała prawda o białku mleka - czyli jak wpłynąć na jego poziom u małych przeżuwaczy" - Mariusz Dobies, doradca ds. małych przeżuwaczy | ||||
| 17:00 | 17:45 | "Dobrostan - sygnały krów" - Waldemar Krzymowski, Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka | ||||
| 17:45 | 18:00 | Dyskusja i podsumowanie konferencji | ||||
| 10:00 | 18:00 | Kącik kawowy ciągły, dostępny przez caly czas trwania konferencji na sali nr 30 | ||||
| 18.09.2021 | sobota | 9:30 | 10:00 | Powitanie uczestników, zbiórka przed hotelem, omówienie planu wyjazdu studyjnego | ||
| 10:00 | 12:30 | Dojazd do Obrowca | ||||
| 12.30 | 14:00 | Zwiedzanie serowarni - “Agroturystyka Stary Młyn - Dariusz i Sabina Blaut” | ||||
| 14:00 | 14:30 | LUNCH | ||||
| 14:30 | 15:30 | Dojazd do Radyni | ||||
| 15:30 | 17:00 | Zwiedzanie serowarni - "Gospodarstwo Rolne Zielone Wzgórze" Leon i Bogusława Szpak | ||||
| 17:00 | 19:00 | Powrót do Wrocławia | ||||
| 19:00 | KOLACJA | |||||

| 19.09.2021 | niedziela |
|
10.00 | 17.00 | TARG SERA (teren DODR - główna scena + teren na zewnątrz) | |
| 08.30 | 10.00 | Przygotowanie stoisk. | ||||
| 10.00 | Uroczyste otwarcie Targu sera i produktów rzemieślniczych. | |||||
| 10:15 | Ogłoszenie konkursu publiczności. | |||||
| 12.00 | Ogłoszenie wyników ogólnopolskiego konkursu serów. | |||||
| 14:00 | Ogłoszenie wyników konkursu publiczności. | |||||
| 15:30 | Podsumowanie Targu sera | |||||
| W trakcie: | Live cooking Tomka Jakubiaka i Wojtka Harapkiewicza. | |||||
| Występy zespołu Jazz Trio Buttercup | ||||||
| Konkurs publiczności | ||||||
| Mleczna ciuciubabka, nauka dojenia kóz | ||||||
| Nauka warzenia sera na żywo | ||||||
| Zupa maślankowa | ||||||
| Kot Mleczysław | ||||||
| 10.00 | 17.00 | punkt medyczny | ||||
| 10.00 | 17.00 | sekretariat | ||||
| 10.00 | 17.00 | punkt informacyjny DODR |
UWAGA!
Organizatorzy zastrzegaja sobie prawo do wprowadzania modyfikacji w harmonogramie.
